ΠΗΓΗ: http://oxivape.re
Στα τέλη του Σεπτέμβρη εγκρίθηκαν, με υπογραφή του υπουργού ΥΠΕΚΑΑ κ. Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι μιας γιγαντιαίας επένδυσης στην Κρήτη που προβλέπει την τοποθέτηση 106 ανεμογεννητριών και παράλληλα τη δημιουργία αντλησιοταμιευτήρα νερού.
Η πρόταση για το έργο έχει κατατεθεί από θυγατρική εταιρεία της Γαλλικής Εταιρείας Υδάτων (EDF) και σύμφωνα μ’ αυτήν ανεμογεννήτριες τοποθετούνται από άκρο σ’ άκρο σ’ όλο το νησί: Στα Χανιά 34 στη Σπίνα και 14 στον Πλακάκια, στο Ρέθυμνο 48 στο βουνό Τσιλίβδικα, (στο φαράγγι του Κοτσυφού) και 11 στη Λαμπινή. Ο αντλησιοταμιευτήρας θα γίνει στα Μάλλια.
Είναι προφανές από την περιγραφή ότι το προβλεπόμενο έργο είναι τεραστίων διαστάσεων και δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα εξυπηρετεί ξένα προς την Κρήτη και την Ελλάδα συμφέροντα, με το παράδοξο ότι η επένδυση επιδοτείται από το ελληνικό κράτος. Οι ανεμογεννήτριες που προβλέπει το νέο αυτό έργο έρχονται να προστεθούν στις πολλές ακόμη που ήδη τελούν υπό έγκριση για το Ρέθυμνο. Ειδικότερα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου φαίνεται πως δεν θα απομείνει καμία κορυφογραμμή χωρίς ανεμογεννήτριες και ότι αυτές συνεπάγονται: δρόμους για να ανέβουν τα φορτηγά που θα τις μεταφέρουν μέχρι τις βουνοκορφές, δρόμους σύνδεσης των ανεμογεννητριών, τεράστιες τσιμεντένιες εξέδρες πάνω στις οποίες θα στερεωθούν, δίκτυο μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος με στύλους και ό, τι άλλο….
Το φυσικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά και οριστικά και η αλλοίωση θα είναι μη αναστρέψιμη. Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για πρόοδο, για ανάπτυξη του τόπου. Είναι όμως έτσι πραγματικά; Τι επιπτώσεις θα έχει η εγκατάσταση τόσων ανεμογεννητριών στις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες του τόπου;
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Ασχολούμαι με τον πρωτογενή τομέα εδώ και πολλά χρόνια: έχω μια μονάδα βιολογικής εκτροφής χοίρων και παράλληλα έχω προχωρήσει στην παραγωγή κρέατος και στη μεταποίηση σε αλλαντικά και στην τυποποίησή τους, δημιουργώντας από το μηδέν προϊόντα ποιοτικά και επώνυμα, με δηλωμένη την τοπική τους προέλευση. Καθώς η χοιροτροφία, άσχετα αν είναι βιολογική ή όχι, θεωρείται οχλούσα δραστηριότητα κατόρθωσα με μεγάλη δυσκολία να βρω χώρο εγκατάστασης στην περιοχή της Λαμπινής.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου