Λ Ε Μ Ε Ο Χ Ι

Λ Ε Μ Ε  Ο Χ Ι

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και ο “χρυσός” θάνατος

Αναδημοσίευση: http://soshalkidiki.wordpress.com

Από το Xpressed
Στην Ελλάδα σήμερα διαπράττεται ένα έγκλημα. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, το περιβάλλον και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, των πολιτικών φιλοδοξιών και ενός νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που δείχνει, τώρα στην Ελλάδα, το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του. Ο κόσμος της Χαλκιδικής βιώνει καιρό τώρα τις συνέπειες της πολιτικής της «σωτηρίας της χώρας με οποιοδήποτε τίμημα», σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.
Το κράτος παραχωρεί την εξόρυξη χρυσού, ένα από τα πιο ακραία «εγκλήματα ανάπτυξης», ως αντίδοτο στην κρίση που γεννήθηκε από καθαυτή την ανάπτυξη. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, όπου, κάθε επανάληψη, καθορίζει μια, όλο και πιο βάρβαρη, εκμετάλλευση. Ο χειρισμός της ίδιας της ζωής από μια παγκόσμια οικονομική μαφία ορίζει έναν χρυσό θάνατο· ας πούμε, έναν θάνατο φτιαγμένο από χρυσό.
Δεν είναι τυχαίο το ότι η σκανδαλώδης αγορά και πώληση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική συνέβη κατά τη διάρκεια της οικονομικής ευημερίας, όταν ελάχιστοι έδιναν σημασία, ενώ η κατασκευή των ορυχείων αρχίζει τώρα με την κρίση. Εδώ ο εκβιασμός είναι σαφής: αν δεν δεχτούμε τις καταφανώς καταστροφικές επιλογές, δεν θα επιβιώσουμε. Η υποχρέωση να ενδώσουμε στον εκβιασμό, που τίθεται από το «δόγμα της ανάπτυξης» (και αφορά τόσο στην αφελή ιδέα της ταύτισης των μικρών, ατομικών συμφερόντων με αυτά των πολυεθνικών, όσο και στην πίστη ότι τα ορυχεία δεν θα είναι κεφαλαιοκεντρικά αλλά εργατοκεντρικά) φανερώνει την υποθήκευση των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος. Μετά την εξόρυξη του χρυσού και σε έναν κύκλο 10 ετών το πολύ, οι εταιρείες θα αποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και πολλούς άνεργους. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με το πρόσχημα της κρίσης, θυσιάζουν το περιβάλλον και το μέλλον για μια ψεύτικη ανάπτυξη. Και το επιτυγχάνουν αυτό, μέσα από νομικές φόρμουλες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, παρακάμπτοντας κάθε διαδικασία που τυπικά θα μπορούσε να τους καθυστερήσει.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου