Λ Ε Μ Ε Ο Χ Ι

Λ Ε Μ Ε  Ο Χ Ι

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Περιβαλλοντικό σκάνδαλο μεγατόνων με ν/σ του ΥΠΕΚΑ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

πηγη: http://www.econews.gr/


Τη διενέργεια “κλειστής” και μη σύννομης διαβούλευσης πάνω στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού κόλπου καταλογίζει στο ΥΠΕΚΑ το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και καταγγέλλει πλήθος αυθαιρεσιών προς όφελος επενδυτή που επιδιώκει την κατασκευή παράνομου συγκροτήματος κτισμάτων σε αυτό το ιδιαιτέρως ευαίσθητο και πολύτιμο οικοσύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας τάχθηκε υπέρ του Σχεδίο ΠΔ, παρά τις αντιδράσεις και διαφωνίες συλλόγων, φορέων και κατοίκων, στην πρόταση γιαδόμηση σε συγκεκριμένη Ζώνη στην Ελαία.
Η «πρόταση–ρύθμιση» του σχεδίου ΠΔ που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι μεταξύ δύο Περιοχών Προστασίας της Φύσης από Ελαία έως Αγιαννάκη (αμμοθίνες και δάσος Ελαίας) μια έκταση χαρακτηρίζεται ως γεωργική γη, στην οποία προτείνεται να επιτραπεί η δόμηση.
Στη συγκεκριμένη Ζώνη προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών, κάτι που ξεσήκωσε «τσουνάμι» αντιδράσεων, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει πριν από ενάμιση χρόνο , σχεδόν ομόφωνα πλην δύο λευκών ψήφων, ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία στην περιοχή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Καλαμάτας “Το Θάρρος” την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι που τότε έλεγαν ότι δε συνάδει, συμφώνησαν με την πρόταση του σχεδίου Π.Δ. για δόμηση σε εκείνη την περιοχή, με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων να τους καταγγέλλουν για «κωλοτούμπα»! Δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους, απέφυγαν να μιλήσουν ξεκάθαρα για το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά με γενικές αναφορές σημείωναν την ανάγκη για προστασία αλλά και ανάπτυξη, η οποία δε μπορεί να έρθει με καθολικές απαγορεύσεις. Κάποιοι, μάλιστα, έδιναν και «μπράβο» στο ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο Π.Δ. που είναι υπό διαβούλευση.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου