Λ Ε Μ Ε Ο Χ Ι

Λ Ε Μ Ε  Ο Χ Ι

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ανεμογεννήτριες: Συγκλονιστική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με την παρουσία πολιτικών προσώπων και κινημάτων παραγωγικών, κοινωνικών, αθλητικών, την εκπροσώπηση εκτός από την Ημαθία, της Πέλλας και Εορδαίας, που περιβάλλουν το Βέρμιο, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συνέλευση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Νάουσας και του Δικτύου Φορέων Ημαθίας για τις ανεμογεννήτριες.Ο κ. Ορφανίδης Κώστας από την «Πρωτοβουλία» καλωσόρισε

τους παρευρισκομένους και το λόγο πήρε ο δικηγόρος κ. Γεωργίου Γιώργος από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξερολιβαδίου που περιέγραψε αναλυτικά την τοπογραφία του Βερμίου. Στη συνέχεια ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στη νομική πλευρά του ζητήματος, τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι την πρόσφατη της Ομοσπονδίας Κυνηγών. Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Κυνηγών Νάουσας κ. Γκάσιος Αλέξανδρος, εστίασε στην περιβαλλοντολογική μελέτη των εταιριών που θέλουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο Βέριμιο, αποδεικνύοντας την ασχετοσύνη, τις αποσιωπήσεις και τα ψέματα για τις βαριές επιπτώσεις πάνω στη χλωρίδα και πανίδα του βουνού. Με συνεχή παράθεση στοιχείων, ο κ. Μποζίνης Στέλιος, μηχανικός της ΔΕΗ, ανέλυσε τον κίνδυνο της καταστροφής «ενός από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας και της Ευρώπης» που γίνεται για να πουλήσουν τα μεγάλα μονοπώλια της σαβούρα της ξεπερασμένης τους τεχνολογίας, όπω ς και την «πράσινη ενέργεια» τους που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι «πράσινα άλογα», που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε οι καταναλωτές και όλα είναι μία κομπίνα επιδοτήσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ στους κατοίκους θα απομείνει ένα νεκρό βουνό με καταστραμμένη οικονομία και ζωή. Ο κ. Σιδηρόπουλος Σοφοκλής, αντιδήμαρχος Εορδαίας, στάθηκε και αυτοκριτικά στο αντιδημοκρατικό των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων όπου με «φαστ τρακ» διαδικασίες λαμβάνονται αποφάσεις, χωρίς οι τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν γνώση για το τι θα συμβεί και, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, να αποφανθούν για το τι πραγματικά θέλουν. Συμπλήρωσε ότι οι δημοτικές αρχές των νομών μα δεν έπαιξαν τον ρόλο που όφειλαν και ότι από εδώ και πέρα όποιες εκλεγούν θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη σωτηρία του Βερμίου. Οι εκπρόσωποι του νομού Πέλλας πρόταξαν την ανάγκη, ενός δυναμικού λαϊκού κινήματος που δεν αφήνεται στις νομικές αποφάσεις, αφού αυτές διεκπεραιώνουν τις κυβερνητικές της διαπλοκής και των συμφερόντων των πολυεθνικών. Η φλογερή Μαρίνα και ο συναγωνιστής της Βασίλης από την Χαλκιδική μετέφεραν την συγκλονιστική εμπειρία των αγώνων τους. Εκεί, σε μια συντηρητική κοινωνία, που το πρόβλημα ένωσε τους κατοίκους, γριές γυναίκες, άντρες και παιδιά «ξεπεράσαμε το φόβο ζώντας τη φρίκη της κρατικής βίας, των ΜΑΤ και δακρυγόνων στις αυλές μας, με 300 δίκες συμπολιτών μας. Ακολούθησε πλήθος ουσιαστικών παρεμβάσεων από τους παρευρισκόμενους.

Η συνέλευση της Κυριακής υπήρξε ένα ακόμη, μεγάλο, άλμα για το κίνημα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο. Δόθηκε πολύπλευρη γνώση αλλά και υπέδειξε με ποιο τρόπο, αμεσοδημοκρατικά, θα πρέπει να λειτουργεί ο δήμος των πολιτών. Από τη μεριά της, η «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία», που τόσο καιρό θέρμανε το θέμα των ανεμογεννητριών, θεωρεί ότι ήρθε πια ο καιρός, μετά την πλατιά ανταπόκριση της κοινωνίας μας, να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες στο δήμο Νάουσας ώστε, ενωτικά και δυναμικά, σε συντονισμό με επιτροπές που δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν στους νομούς μας να παλέψουμε για το αυτονόητο: Τη σωτηρία του βουνού μας! Ήδη φτιάχνεται ειδικό μπλογκ, υπάρχει επαφή με άλλες επιτροπές πανελλαδικά, συνδημότες κινητοποιούνται και ρίχνονται ιδέες για  παραπέρα δραστηριότητες.

Δημοσιεύθηκε από Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας,  http://aneksartitiprotovoulianaousas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου