Λ Ε Μ Ε Ο Χ Ι

Λ Ε Μ Ε  Ο Χ Ι

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ομόφωνα κατά αιολικού πάρκου στη Μηλιά το Δ.Σ. Κατερίνης – Η απόφαση στα χέρια του υπουργείου 

ΠΗΓΗ: live-in.gr
Ομόφωνα κατά αιολικού πάρκου στη Μηλιά το Δ.Σ. Κατερίνης – Η απόφαση στα χέρια του υπουργείουlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

Με μια κατεπείγουσα συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης και λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη άποψη της τοπικής κοινωνίας της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση της εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Μηλιάς.
Όπως έγινε σαφές
κατά την εισήγηση του θέματος, η δημοτική αρχή είχε λάβει τις απόψεις φορέων και συλλόγων της τοπικής κοινωνίας, που τάχθηκαν στο σύνολό τους κατά τους έργου κάνοντας λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ωστόσο ο Δήμος Κατερίνης περιορίζεται από του νόμου να εκφράσει γνώμη απλώς και να την μεταφέρει στην Περιφέρεια, η οποία με της σειρά της θα κάνει το ίδιο, καθώς την σχετική απόφαση έγκρισης ή μη θα την πάρει το υπουργείο.
Με την εισήγηση του θέματος ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπουρονίκος πληροφόρησε ότι πρόκειται για 11 ανεμογεννήτριες με διάμετρο ρότορα 82 μέτρα η κάθε μια, ισχύος 22MW της εταιρείας με επωνυμία ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ. Αν εγκριθεί το έργο θα εγκατασταθούν στη θέση «Πέντε Πύργοι» της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, με τις βάσεις τους να καταλαμβάνουν συνολική έκταση 13.600 μ2 μεταξύ Μηλιάς και Φωτεινών λίγο πιο πάνω από το σημείο όπου είχε πέσει το Γιάκοβλεφ.
Πριν την ψήφιση υπήρξαν κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους με πρώτο τον Αντώνη Μάντζιο, που αναρωτήθηκε γιατί ο δήμος δεν έκανε περαιτέρω κινήσεις για να στοιχειοθετήσει την αρνητική άποψη και να στηρίξει την απόρριψη της επένδυσης, γιατί η ενημέρωση γίνεται καθυστερημένα, αν ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να μισθώσει την επίμαχη έκταση και αν έχει εκτιμηθεί η επιβάρυνση από τα παράλληλα έργα.
Έπειτα ο Χρήστος Γκουγκουρέλας ζήτησε να μάθει αν η εταιρεία εστιάζει σε κάποια αντισταθμιστικά οφέλη και πως δικαιολογείται αυτή η αρνητικότητα από μέρους της τοπικής κοινωνίας. Ο Γιώργος Κυριακίδης από την πλευρά του δήλωσε χαρούμενος «που έστω και τώρα που βαδίζουμε στις εκλογές σας ακούω να λέτε πως ακούτε τις τοπικές κοινωνίες.
Η Παραλία για παράδειγμα είχε άλλη γνώμη στο θέμα της εκποίησης ακινήτων της όμως δεν εισακούστηκε. Σαφώς και συμφωνώ, αλλά έπρεπε να είχαμε από χθες τουλάχιστον την εισήγηση, γιατί η τοπική κοινωνία είχε έρθει στο γραφείο του δημάρχου ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα». Επιπλέον, κατέθεσε πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει και την απόφαση 222 /2011, που ήταν υπέρ άλλης παρόμοιας επένδυσης στην γύρω περιοχή, παρόλο που έχει τελειώσει εκείνη η υπόθεση.
Τέλος, ο κ. Μάντζιος σχολίασε ότι δεν είναι αρκετή μόνο μια πολιτική απόφαση, «γιατί τέτοιου είδους αποφάσεις τις έχει γραμμένες η κεντρική εξουσία. Από το 2008 τρέχει το θέμα και εμείς δεν ενημερωνόμαστε. Γι’ αυτό πρέπει να αποδείξουμε περιβαλλοντικά ότι το έργο είναι καταστροφικό για την περιοχή, γιατί τέτοιου είδους έργα τα περνούν fast-track.
Παρόμοιες μελέτες σε άλλες περιοχές κάνουν λόγο για διάβρωση εδάφους, επιβάρυνση από μεταφορά και μετακίνηση που φθάνει να συμφέρει να καις λιγνίτη παρά να κατασκευάζεις ανεμογεννήτριες για παραγωγή ρεύματος. Να εκφραστεί ο δήμος ότι δεν θα παραχωρήσει την έκταση από σήμερα. Να κινητοποιηθεί η κοινωνία και να πούμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ακόμα κι αν αποφασίσει θετικά το Υπουργείο».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, αναφερόμενος αρχικά στα αντισταθμιστικά οφέλη, όπου νόμιμα έρχεται στην τοπική κοινωνία το 3% των εσόδων από έργα παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ. «Εμείς γνωμοδοτούμε και το θέμα πάει στην Περιφέρεια. Σαφώς και έγινε έλεγχος της Μ.Π.Ε., όμως πρώτα έρχεται το ότι η τοπική κοινωνία είναι ομόφωνα κατά. Στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών.
Δεν μπήκαμε σε επί μέρους ζητήματα γιατί υπάρχει κάθετη άποψη ότι βλάπτει το περιβάλλον. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ομόφωνα αρνητικοί και εκφράστηκαν μέσω συλλόγων και φορέων της περιοχής, για το λόγο αυτό λαμβάνεται υπόψη η άποψη της τοπικής κοινωνίας και συντασσόμαστε κι εμείς στο πλευρό τους».
Όπως ήταν επόμενο, η αρνητική γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη, ενώ επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι μέσα στα όσα συνηγορούν ότι θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι και η αναφορά ότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση 3 ειδών χλωρίδας που απαντώνται μόνο σε εκείνη την περιοχή.
Αλέξανδρος Σωματαρίδης
ΠΗΓΗ: www.live-in.gr  Δημοσίευση: 09-04-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου