Λ Ε Μ Ε Ο Χ Ι

Λ Ε Μ Ε  Ο Χ Ι

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Τι θα ήταν οι πεδιάδες, ακόμη και οι εύφορες χωρίς τα βουνά;


Σώστε το Βέρμιο!
ΟΧΙ στο ξεπούλημα,  και καταστροφή της Ελλάδας

 Στην Πεδιάδα αν βγεις πέρα από τα τελευταία σπίτια ανοίγεται ένας ολόκληρος κόσμος. Όρια στον ορίζοντα τα βουνά. Πολλά βουνά. Κάποιοι δάσκαλοι αρπάζουν την ευκαιρία για να κάνουν μάθημα γεωγραφίας. Εκεί ο Όλυμπος, τα Πιέρια, το Βέρμιο, το Καϊμακτσαλάν, το Πάικο και πάει λέγοντας.
  Αν έχει φυσήξει ο Βαρδάρης και καθαρίσει την ατμόσφαιρα,
όπως έλεγε και ο Παπάζογλου στο τραγούδι, τότε το στεφάνι των βουνών που ορίζει τον ορίζοντα έρχεται κοντά, πολύ κοντά. Έτσι να κάνεις το χέρι σου τα πιάνεις και τα χαϊδεύεις τα βουνά.

  Από παλιά το καθένα γεμάτο ιστορίες, θρύλους και παραμύθια που μνημόνευαν οι πεδινοί, οι καμπίσιοι. Αρτηρίες ζωής με τα νερά τους που τροφοδοτούν την πεδιάδα, παλιότερα και με ξύλα για τη σόμπα και το τζάκι, μια ιστορία που επανέφεραν τα μνημόνια αν και τα βουλγάρικα είναι πιο πολλά, καλύτερα για τον τόπο από μια άποψη.
 Το θα "ανέβω στο βουνό", μια έκφραση όλο νόημα, φορτωμένη με τις μνήμες και τον αγώνα αμέτρητων καμπίσιων στο πέρασμα των αιώνων, που περίσσεψαν στα χρόνια της κατοχής με τους χιλιάδες καμπίσιους αντάρτες να νοηματοδοτούν ξανά την έννοια του βουνού καταφύγιο ελευθερίας και αντίστασης, όταν περίσσευε η καταπίεση και η σκλαβιά.
  Πριν από χρόνια πολλά, σε μια μεγάλη πυρκαγιά στο Βέρμιο, οριοθετούνταν οι κορφές του βουνού από τις φλόγες και ένιωθες στο βλέμμα πολλών να καίγεται κάτι πιότερο και από δικό τους, η στερνή καταφυγή τους.
  Τώρα άλλαξαν όλα λέει. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ξερό ψωμί. Να γεμίσει το βουνό τεράστιες ανεμογεννήτριες που σαν άλλοι κύκλωπες να τιθασεύουν τον Αίολο και να τον κάνουν ρεύμα. Να ψήνεται το αρνάκι στο φούρνο και να στεγνώνουν τα μαλλιά με το σεσουάρ χωρίς ενοχές. Να παίρνουν και οι δύσμοιροι πολυφορολογούμενοι βιομήχανοι το ρεύμα τους φθηνό, να ανοίξουν οι δουλειές τους και να παράγουν, να βρίσκουν τα παιδιά δουλειά και να μη φεύγουν μετά από τόσα χρόνια σπουδών σε σχολειά, φροντιστήρια και πανεπιστήμια. Να προκόψει οικολογικά και οικονομικά ο τόπος.
Έτσι κάπως το σκεφτόμαστε στην εύφορη πεδιάδα όταν άρχισαν να έρχονται άσχημα μαντάτα από το βουνό, από το Βέρμιο:
 
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Το, 2011 ανακοινώθηκε η δημιουργία φαραωνικού αιολικού πάρκου στο ΒΕΡΜΙΟ. Ήδη ξέραμε για τις αντιστάσεις στις ανεμογεννήτριες στην Κρήτη και είχαμε επαφές με το κίνημα των συναγωνιστών στις "Σκουριές". Με συνεχείς εκδηλώσεις (παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, προβολές, συζητήσεις) επιδιώξαμε την ενημέρωση των συνδημοτών μας. Το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας (όπως αντίστοιχα σχεδόν παντού στην Ελλάδα), παρά τις επιμέρους ενστάσεις του, υπερψήφισε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό μας, με εξαίρεση τη ΛΑΣ (ΚΚΕ). Αυτό, παρότι η περιβαλλοντική μελέτη ήταν μια απάτη, μεταφερμένη από τα νησιά! Απάτη όμως και πλιάτσικο είναι και όλη η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες ως ΑΠΕ! Τοποθετούνται σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη ως τη Σαμοθράκη, δίχως να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας μας, παρότι η Ελλάδα έχει καλύψει την ευρωενωσιακή υποχρέωση σε ΑΠΕ, επιχορηγούμενες από την Ε.Ε. μέσα από λογαριασμούς που πληρώνουμε στη ΔΕΗ, δεν είναι λειτουργικές όταν έχει άπνοια αλλά και όταν έχει πολύ αέρα. Για την εγκατάσταση τους καταστρέφεται χλωρίδα, πανίδα, μικροκλίμα, καλλιέργειες, τουρισμός, ιδιωτικοποιείται και απομυζάται το νερό, επιπτώσεις στην γεωργία, κτηνοτροφία, υγεία ανθρώπου και ζώων, στερούν από τους κατοίκους και τους φίλους του βουνού από την αναψυχή και τον αθλητισμό. Στο ΒΕΡΜΙΟ υπολογίζεται, με βάση το χωροταξικό σχέδιο, ότι μπορεί να μπουν ως και 2.500 χιλιάδες ανεμογεννήτριες, λόγω του ότι μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρισμό στην Πτολεμαΐδα, δηλαδή το 50% όλων των ανεμογεννητριών στην Ελλάδα, με 20 χρονιά "ζωής" και μετά παρατημένα κουφάρια σε ένα νεκρό βουνό! Όλα αυτά για να πετάξουν εδώ ( και σε όλη την Ελλάδα την πεπαλαιωμένη σαβούρα τους τα γερμανικά και ΕΕ μονοπώλια, καταστρέφοντας την οικονομία, τον πολιτισμό, τη ζωή και τη Φύση μας. Παλεύουμε να σώσουμε το βουνό μας. Παλεύουμε να σώσουμε την Ελλάδα! Δημιουργώντας το"SOS ΒΕΡΜΙΟ" με άλλους φορείς και συνεργαζόμενοι με άλλα "SOS", παλεύοντας κινηματικά, νομικά, πολιτικά. Ζητάμε την αλληλεγγύη όλων γιατί κοινός είναι αυτός ο τόπος, ο αέρας, το νερό και ο υδροφόρος ορίζοντας του κάμπου μας. ΟΧΙ στο ξεπούλημα,  και καταστροφή της Ελλάδας!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου